lördag, juli 04, 2009

Sommarlätt

Sommarlätt läsning, brukar det kallas. När den tunna tidningen fyller ett helt uppslag med en följetong och dess jätteillustration. För att inte tala om följetongen Almedalen. Politisk rapportering som går ut på att förklara hur politiskt meningslös och medialt överdriven hela Almedals-grejen är. Ja, jag vet då inte. Har aldrig varit där. Men förväntar mig något mer kvalificerade kommentarer av de journalister som åker dit på betald arbetstid, än att de genomskådat att jippot är till mest för dem själva!
Vill de vara grävmurvlar får de alltså åka någonannanstans. Men med detta kan också jag skriva Almedalen som sökord. Allt i jakt på läsare.

Mer läsarjakt var det påstådda avslöjandet av Bo Balderson. Nu är det den stackars visdiktaren Olle Adolphson som lastas för att ha brödskrivit de mer än sommarlätta alstren. Nästa ”nyhet” är att tidningens läsare inte tror på det. Sedan när har våra uppfattningar avgjort litteraturstrider?
Han som lanserade Adolphson-Balderson-teorin skriver att det spelar ingen roll vem det är, för böckerna är så bra att de säljer av egen kraft. Som allvetande tidningsläsare påstår jag att de tämligen dåliga deckarna bara säljer när de får en avslöjandepuff.

Roligare nyhet: Nordiska muséet, Designarkivet och några andra samlarinstitutioner har lagt in foton på sina arkiverade föremål på sajten: www.digitaltmuseum.se
Äntligen får vi se sådant som de inte har plats att visa i montrar, vilket är väl värt en regnig sommardag.
Plus för sökmotor. Minus för pyttesmå bilder.

fredag, juli 03, 2009

Vänstermedia!

Daniel Suhonen skriver bra om hur vänstern ska försöka beröva borgarmedia makten över tanken. Bland förslagen: starta en rikstidning för vänstern med norska Klassekampen som förebild, dra igång en radikal nättidning, bilda en radikal tankesmedja (den ska visst vara ung också!) – och resurserna? Ta från arbetarrörelse och fackförbund. Mycket viktigare än socialdemokratiska valrörelser i mångmiljonklassen.

Suhonen räknar upp flera alternativa tidningar och tidskrifter, men nämner inte Flamman. Obegripligt varför. Trodde inte det var så viktigt längre, i dessa rödgröna upptaktstider, att utesluta vänstern.

Rött hjärta har också bloggat.

torsdag, juli 02, 2009

Allians mot elaka barn

Vänsterpartiets Alice Åström förklarar i Aftonbladet varför vi inte kan straffa bort barn som far illa. ”Idag föreslås fotboja för barn, polishämtning till skolan, helgfängelse, hårdare straff för yngre personer…” av den borgerliga regeringen, som fullständigt förbiser att barnen speglar och reagerar på de vuxna som de mött.

Ingen föds elak. Inget barn bestämmer sig för att slåss och stjäla som en väg till framgång och kärlek. Utom det barn som inte haft framgång i annat än asocialt beteende och som inte har lyckats vinna någon kärlek av sin asociala familj.

Detta är svårt att komma ihåg ibland. När man står med ungen framför sig blir man så förbannad… och det är i och för sig inte ilska som skadar barnet, däremot att ge obehärskat uttryck åt den. Men det som skadar värst är en iskall, utifrån kommande, kränkande bestraffning eller order.
Detta tycks vara svårt att komma ihåg också för de politiker som mera sällan träffar barn och därför ser dem som ett lätt och billigt utlopp för den samhälleliga frustrationen över sådant som går dåligt. Hårdare tag går alltid hem. I varje mobb.
Det är av det skälet som folkvalda representanter hela tiden måste ha det klart för sig: barn gör inte något annat än det vi vuxna lärt dem, i enlighet med slutsatser dragna ur vårt beteende.

Barnen tillhör sina familjer. Statliga representanter kan inte gå in i hemmen och härja. Men när någonting behövs, något som balanserar situationen, som ger barnet hopp och mod att förändra åtminstone sig själv – då finns bara en sak att föreslå: En välfärd som har råd att omge barnen med fler friska vuxna. Mer personal. Olika funktioner runt barnet.
Ju fler vi blir, desto större är chansen att barnet finner någon som orkar älska och leda.

Det vet Åström, det vet vänstern, det vet säkert en och annan borgare också. Men de senare har ingått en allians som är beroende av hårdföra billiga lösningar mot dem som inte kan försvara sig.

onsdag, juli 01, 2009

Allians för småaktighet

Ingen förändring har skett sedan intyg vid vård av barn infördes. Det har blivit mer administration och trist stämning, men lika många vab-dagar tas ut.
Alltså var misstankarna utan grund, är min reaktion.
En annan tolkning är Aftonbladets: "Fusket minskar inte".
Inte den småborgerligt gnidna inställningen heller!

För övrigt: När skolan fyller i ett intyg på att barnet verkligen är sjuk, har jag alltid en känsla av att vi överträder våra befogenheter. Jag kan intyga att barnet inte är i skolan, att hon är sjukanmäld. Men för att diagnostisera sjukdom krävs en läkare. Trots våra intyg kan alltså det berömda fusket (som alldeles för många är övertygade om att alla andra sysslar med) pågå hej vilt därhemma; barn och föräldrar i maskopi.

Nä usch. Regeringspolitik må vara stram, men inte småaktig.
Men ”Tji fick ni” säger Tobias.

- - -
Följ händelserna i Honduras via Flamman!

tisdag, juni 30, 2009

Sälj hela skiten

Har just avslutat Sälj hela skiten! – en rapport om privatiseringarna under de senaste trettio åren. Författarna Josefin Brink, Jens Ergon, Peter Gustavsson, Kent Werne går igenom de nyliberala idéerna, Thatchers försök att ”förändra själarna” i Storbritannien, den blygsamma början i Sverige med entreprenadtjänster inom kommunen, fram till dagens hårt privatiserade marknad där sjukvård och kunskap är varor som kan väljas eller avstås, och vilkas syfte är att ge vinst åt företaget.

Ett exempel: ”Det största skolföretagen i Sverige, AcadeMedia AB, gjorde 2007 en vinst på 110 miljoner kronor, vilket motsvarar kostnaden för att anställa ca 250 lärare. - - - Attendo Care gjorde 2007 en vinst - - - som hade räckt till att anställa drygt 250 undersköterskor. Vinsterna kommer till största delen från skattemedel. Absurditeten i att aktieutdelningar sker på bekostnad av vårdkvaliteten för senildementa äldre, förstärks av att den stor del faktiskt betalas av de äldres barn via deklarationen.”

Boken är lättläst, även om den innehåller en del upprepningar och omtuggningar vilket är naturligt med tanke på att flera skribenter arbetat med den. Den är något att läsa för dig som undrar hur det kunde gå så här illa med våra gemensamma tillgångar, eller för dig som tror att du är ensam om att må dåligt som kund i det konkurrensutsatta marknadssverige.
Kanske viktigast: boken är ett försök att samla till motstånd och ingår därmed i "kampen om tankeherraväldet" som Gramsci kallat det.

Mer i privatiseringsämnet finns på bloggen Säljhelaskiten.

Boken kan köpas på Ordfront

måndag, juni 29, 2009

Truismerna haglar

”En myt att elever inte vill ha kunskap” skriver lärar- och elevfackliga ordförandena, med anledning av en färsk undersökning.
Vet inte varifrån myten kommer, men när jag gick Lärarhögskolan på 70-talet gjorde utbildarna allt för att lura på oss diverse knep, trix och manipulationer som skulle få barnen att lära sig utan att märka det själva eftersom det togs för givet att de inte ville! Jag trodde den synen var passé för längesedan. Min generation lärare utgick ifrån barnens nyfikenhet, vilja och energi. Det lyckades int alltid. Men att man måste smyga eller tvinga på barn kunskap är en idiotuppfattning i konservativa kretsar.
Problemet i skolan handlar om att inte sabotera barnens vilja att lära med dötråkiga lektioner och fyrkantig rätt-eller-fel-metod. Eller att hämta in de barn som förlorat förtroende för vuxna och utgår från att vi vill dem illa.

Med svårförklarlig triumf konstateras i artikeln att barn vill ha bra lärare! Men snälla, det vet vartenda barn att barn vill. "Snäll och rättvis och lär ut bra" är vad de brukar säga i enkäter. Alla pedagoger är inte sådana - dethär är ett svårt jobb - och kanske är det bara det som lärarfacket vill påpeka.

Se även Stockholmsvänstern

söndag, juni 28, 2009

Honduras och bruksorten

Det har varit statskupp i Honduras. Frasse skriver: ”Folk på gatan skriker till militärerna att de också tillhör folket och inte bör stödja kuppmakarna. ” Så sant – och militärerna skulle kunna skrika tillbaka att deras enda inkomst kommer från att göra vad de gör. Så avskyvärt är det.

Manifestation 29 juni kl 17 utanför Honduras ambassad, Stjärnvägen 2, Lidingö

---

Ida Gabrielsson, ordförande Ung Vänster, talar i Almedalen. Det gör hon rätt i.
Kanske är det meningen att vi för alltid ska acceptera en hög arbetslösheten, sämre arbetsvillkor och att skolan och vården inte kan erbjuda mer än det absolut nödvändigaste.
Men själva idén med den svenska välfärdsmodellen är att man ska kunna få och kräva det där lilla extra. Regeringen tycker att det är fräckt. Då skulle jag vilja be att få påminna om generösa bonussystem och skärgårdspalats. Det är fräckt.

Ida nämnde också den bruksort som hon kommer ifrån, och bekymren som finns där. Jag körde igenom stället idag och kunde se somriga tecken på bekymmerslöshet - en badplats, en mötesplats, småstadsliv och snack över cyklarna. Inget av detta är sådant som regeringen Reinfelt ska ha tack för.